Sjove facts om heste

Kategori: Naturen
dato: 28 okt, 2022

Hvis du er heste-elsker, så kender du højst sandsynlig et par af de her sjove facts om heste. Hvis du ikke er heste-elsker, så bliver du nok overrasket.

Heste står op og sover

Heste og køer har det til fælles, at de kan stå op og sove. Det kan virke lidt fjollet og det ser bestemt også skørt ud, når en hest står op i dens fulde højde med lukkede øjne og snorker.

Grunden til, at en hest kan stå op og sove er, at hesten har nogle små muskler i benene, så hesten kan rykke rundt på nogle sener omkring leddene, så den kan stå op og hvile sig. Det betyder, at hesten kan stå op helt uden af bruge nogle muskler i benene.

Fysiologisk er det smart, at hesten kan stå op og sove, særligt fordi at en hest ikke kan lægge ned i længere tid end 20-30 minutter, da hesten er så stor og tung, at det påvirker blodgennemstrømningen.

Sådan spiser en hest

En hest skal have foder alt efter hvor meget den vejer – og det kan være ret forskelligt. Samtidig spiser en hest meget varieret foder, blandt andet mash hestefoder, hø, grøntsager og græs, også kaldet stråfoder.

Hesten bør ikke stå uden stråfoder i mere end 4 timer ad gangen, fordi hesten spiser 16 timer i døgnet.

Så meget sover en hest

Selvom hesten kan stå op og sove, så sover den ikke lige så længe ad gangen som mennesker gør. Hesten sover op til seks timer i døgnet, men det er spredt ud på de 24 timer.

Samtidig er det ret normalt, at der ud af de seks timers søvn er cirka 30 minutter i liggende sove-stilling. Derfor skal en hest altså have plads nok til at k

Sponsoreret